onsdag 18 november 2009

Hypothyreos och Struma

Kom ju på att jag har ju stoppat i mig mina piller idag så då kan jag inte ta proverna. Får ta dem i morgon istället. Uscha uscha.
Jag tror att det är många kvinnor som går ovetande att ha denna sjukdom som jag har. Symptomen är ju så smygande. Vi alla lider av trötthet någon gång, men hela tiden? Visst fryser vi på vintern, men på sommaren?
Jag har underfunktion av mina änmesomsättningshormoner och det heter Hypothyreos och eftersom min sköldkörtel får arbeta så hårt för att tillgodogöra min kropp dessa hormorer så svullnar den och det kallas Struma.
Det finns så många olika symptom bl.a Lätt till gråt ,hjärnfunktionen försämras, du känner dig "trög", extrem trötthet, konsentrationssvåringheter, minnessvårigheter,sömnproblem,minskad sexuell lust, svår depression, försämrad hörsel, förlångsammad hjärtfrekves, sänkt kroppstemperatur, håret på kroppen växer dåligt och du tappar hår, försämrad fruktsamhet vilket kan ge svårigheter att få barn, utbliven mens, järnbrist, ökad irritablitet och försämrad känsel.
Jag har haft/har flertalet utav dessa symptom och vet hur fruktansvärt det är. Så om ni känner igen er, gå och ta ett enkelt blodprov.
Jag kommer få tillsätta detta hormon som min kropp saknar hela mitt liv och gå och ta nya blodprov i mellanåt för att kolla hur mina värden ligger. När jag blir gravid är detta extra viktigt då det är livsviktigt för fostrets utvecklig de tre första månaderna utav graviditeten.
Denna period utav mitt liv har vart den västa i mitt liv. Jag har mått så dåligt så jag knappt orkat gå ur sängen. Och det var väl just min sjukdom och min sjukskrivning som gjorde att jag började blogga.
Nu är jag äntligen på väg tillbaka till ett normalt liv igen och har börjat jobba 50%. Är så glad för det.
Ha det så bra allihop och ta hand om dom ni älskar.
Kram H

2 kommentarer:

 1. Ska nog bannemej ta ett prov sen, man känner verkligen igen sig i symtomerna du skriver om.. stackars dig vännen, hoppas du blir helt frisk snart!! kramar

  SvaraRadera
 2. Hej Helene!

  jag känner igen besvären du haft. Var glad att de kommit på vad dina besvär beror på! Du mår förmodligen redan mycket bättre - kanske rentav riktigt bra. Fungerar det inte med medicinering så kan de ju operera dig och det värsta som kan hända efter det är ju att du blir tvungen att medicinera resten av livet. Man vänjer sig vid det. Det blir till slut en rutin - som att borsta tänderna.

  Jag är 50 år, utvecklade sjukdomen i tonåren (men det dröjde flera år innan jag förstod att jag var sjuk), behandlades i några år med olika medicinering och opererades sedan när jag var ca 20år. Eftersom de opererade bort lite för mycket sködkörtel, har jag sedan operationen tagit Levaxin varje dag och har alltid mått bra, tycker jag.
  Vid graviditeter och under amningsperioden har jag ibland fått ändra medicineringen, då provresultat visat att jag behövde mer eller mindre Levaxin men jag har annars inte alls märkt någon skillnad.Jag har faktiskt alltid mått jättebra.
  Nu först...30 år sedan operationen....känner jag att något är fel i kroppen. Vet inte alls om det har med struman att göra, men jag hoppas nästan det...för då går det nog att medicinera bort. Minnessvårigheter, nervositet, svårt att hitta orden, oro, deppighet, ögon som svider. Helläskigt! Misstänker att det är alzheimers. Det vore förfärligt! ibland är jag säker på att jag har det. Jag önskar faktiskt att det "bara" är struman eller ämnesomsättningen som spökar.

  Jobbar du 100% nu?

  Hälsningar Karin
  karin.nordstrom59@gmail.com

  SvaraRadera